Jag fick just veta att mitt mönster ”Happy Cake” är nominerat till Svenska Designpriset 2015. Jag är så oerhört lycklig och stolt! Design Prisets jury har alltså nominerat ”Happy Cake” till slutomröstning. I slutomröstningen får ALLA vara med och rösta. Jag har förstått att det är många storspelare med och slåss om rösterna. För mig som liten, hårt arbetande tävlingsdeltagare betyder varje röst så otroligt mycket. Det är överväldigande att vara nominerad till detta prestigefyllda pris och tänk om det kunde gå hela vägen! Snälla gå in på www.designpriset.se (från och med den 14 september) och rösta på mitt mönster. Självklart blir jag extra glad om ni sprider detta så mycket det bara går. Hjärtligt TACK på förhand!

Bakgrund:

Mitt namn är Charlotte Olsson. Jag är konstnär verksam i Göteborg. I min konst inspireras jag av att ta tillvara på det som redan finns. Jag brinner för att ge gammalt hantverk nytt liv och med det ett nytt värde. I dagens slit-och-släng samhälle känns det extra viktigt att belysa sådant här och inspirera mina medmänniskor att vara varsamma om jordens resurser. De material som jag använder när jag skapar min konst, gamla spetsar, broderier, vävnader mm är konstverk i sig. Inget är det andra likt. Att arbeta utifrån dessa förutsättningar gör att varje konstverk blir helt unikt. Tavlorna är tredimensionella då jag skulpterar med textilen så den växer sig ut ur de gamla återvunna ramarna. Vanliga motiv är tårtor, djur, champagne, hjärtan och blommor.

Av respekt för hantverket gör jag aldrig några tryck eller planscher. Om du har ett verk av mig kan du vara säker på att det är exklusivt bara för dig. Jag har dock många som kommer på mina vernissager och frågar om jag inte säljer vykort, brickor eller dylikt. Många konstnärer drygar ju ut kassan på det viset. Jag har varit total motståndare till detta tills för ett år sedan då jag gjorde ett speciellt mönster. Mitt ”Happy Cake” mönster. Givetvis är det gjort av återvunnet, handgjort material. Efter mycket letande fann jag ett underbart litet generationsägt sidentryckeri i Italien. I de vackra omgivningarna vid Comosjön trycker de mitt mönster i två storlekar. 90 x 90 cm scarf för dam samt 31 x 31 cm näsduk för herr. Alltså samma mönster i två storlekar i 100% exklusivt siden. Jag säljer dessa ännu så länge endast via min hemsida samt på vernissager.

Nyss fick jag den fantastiska nyheten att mitt mönster blivit nominerat till Svenska Designpriset 2015. Från och med 14 september kommer mitt ”Happy Cake” mönster att ligga på Svenska Designprisets hemsida och alla som vill får vara delaktiga i omröstningen. Vinnaren presenteras 8 oktober med prisutdelning på Gothia Towers. Mina känslor idag är en blandning av hybris och panik. Lilla jag kan! Det stod i mailet som jag fick att representanter från mig och uppdragsgivaren är välkomna att delta under kvällen. Men, det är ju bara jag.. Då förstod jag vilka giganter jag är inne och konkurrerar med! Så jag behöver all publicitet jag kan få 🙂

Min konst har tidigare visats på Europarådet för Mänskliga Rättigheter i Strasbourg, Hollywood Road Gallery i London, Decorative Art Fair i London, The Gallery på Gothia Towers, Galleri Långedrag, Urban Artroom, Arken Art & Garden Spa, Hedin Bil, Galleri Småland, Galleri Ullman, Lilla Soffbutiken, Lasse-Maja Konditori, mm.

Under det senaste halvåret har jag skapat tavlor som auktionerats ut till förmån för olika organisationer. Jag är lycklig ända in i själen över hur bra detta har gått och jag kommer definitivt fortsätta arbeta så här. Jag arbetar med något jag älskar och det går bra, självklart vill jag vara med och bidra så mycket jag kan! Bland annat samarbetar jag med Project Playgrond som Prinsessan Sofia Hellqvist driver. Hit donerade jag en tavla som inbringade 105.000:-under Peder Lamms auktion på Gothia Towers. Till Ronald McDonald Hus har jag skänkt två tavlor som tillsammans inbringade 190.000:- Jag har gjort liknade projekt med 1.6 miljoner klubben och Skaraborgs Unga Stjärnor mfl.

Allmänna platser där du kan se min konst: Neurologavdelningen på Drottning Silvias Barnsjukhus, Ronald McDonald Hus, Restaurang Kock&Vin, Hello Monkey restaurangerna, Arkipelagen Företagscenter mm.